Nederland fietst, maar waarom?

Nederland fietst, maar waarom? 2019-07-04T11:53:29+00:00

Project Description

Dat Nederlanders massaal fietsen is natuurlijk bekend en dus zijn steeds meer landen benieuwd hoe ook zij de fietscultuur kunnen stimuleren. Fietsen is namelijk gezond, goedkoop, ruimte-efficiënt, sociaal, milieuvriendelijk en nog veel meer. Fietsen stimuleren draait om de org-, soft-, hardware in een stad en deze boodschap verkondigen wij in verschillende landen. Als stedenbouwkundigen werken verder vooral aan de hardware, dus hoe maak je een veilige, directe, aantrekkelijke, logische en plezierige fietsinfrastructuur in samenhang met andere mobiliteitsvormen en stedelijke ontwikkeling.

Een paar recente internationale projecten:

– In Colombia hebben wij in opdracht van RVO en namens de Dutch Cycling Embassy onderzocht welke kansen in Colombia zijn voor de Nederlandse fietsindustrie. Klik hier voor de rapportage. Tijdens de Feria de Libros in Bogotá hebben wij bijgedragen aan een paviljoen over de Nederlandse fietscultuur. In deze periode waren wij lid van de Dutch Cycling Embassy en landencoördinator voor Colombia.

– Verschillende internationale groepen hebben wij getraind en rondgeleid door Nederland. Naast fietsen stond ook duurzame stedenbouw en ontwikkeling op de agenda.

– In Costa Rica en Guatemala hebben wij verschillende keren voor de ambassade webinars gegeven aan publieke en private partijen over het stimuleren van de fietscultuur. Een webinar is een snelle en eenvoudige manier om kennis over te dragen.

– In Panama wil de gemeente het fietsen in het centrum verbeteren. In een workshop hebben wij verschillende thema’s behandeld die aan de fietscultuur bijdragen en besproken welke rollen de betrokken stakeholders kunnen hebben.

– Als cadeau aan de Colombiaanse Nationale mobiliteitsweek hebben wij een video gemaakt over het  Nederlandse beleid vanuit de landelijke, provinciale en lokale overheid. Klik hier voor deze Spaanstalige video.

– Presentatie op meerdere congressen, zoals het BiziBic 2017 (San Sebastian, Spanje), het Semana Nacional de la Movilidad Sostenible, UN Habitat III (Quito, Ecuador), in Bogotá tijdens fietsforum, en het World Bike Forum. En de internationale media is erg geïnteresseerd. Interviews of verslagen verschenen in El Tiempo, op radiostation “Baires en bici” in Buenos Aires, TeleMedellin, Portafolio en op “Plataform Urbana”.

In verschillende magazines en websites hebben wij bijdragen geleverd. In Sjees, het magazine over fietscultuur, heeft Camila Pinzon een column geschreven de voordelen van de fiets voor de stad en maatschappij. De discussie over de helm vertroebelt het debat en meer aandacht zou gegeven moeten worden aan het bevorderen van het fietsen om de veiligheid te vergroten.