Nederland fietst, maar waarom?

Nederland fietst, maar waarom? 2017-05-19T10:08:59+00:00

Project Description

Dat Nederlanders massaal fietsen is natuurlijk bekend en dus zijn steeds meer landen benieuwd hoe ook zij de fietscultuur kunnen stimuleren. Fietsen is namelijk gezond, goedkoop, ruimte-efficiënt, sociaal, milieuvriendelijk en nog veel meer. Fietsen stimuleren draait om de org-, soft-, hardware in een stad en deze boodschap verkondigen wij in verschillende landen. Als stedenbouwkundigen werken verder vooral aan de hardware, dus hoe maak je een veilige, directe, aantrekkelijke, logische en plezierige fietsinfrastructuur in samenhang met andere mobiliteitsvormen en stedelijke ontwikkeling.

De Nederlandse fietskennis is geliefd, daarom zijn wij lid van de Dutch Cycling Embassy en landencoördinator voor Colombia geworden. Een paar recente internationale projecten:

– In Colombia hebben wij in opdracht van RVO en namens de Dutch Cycling Embassy onderzocht welke kansen in Colombia zijn voor de Nederlandse fietsindustrie (2015). Klik hier voor de rapportage. Tijdens de Feria de Libros (2016) hebben wij bijgedragen aan een paviljoen over de Nederlandse fietscultuur. In 2017 hebben we een presentatie gegeven in Bogotá over fietsveiligheid en fietseducatie.

– In Costa Rica (2015, 2016) en Guatemala (2016) hebben wij voor de ambassade verschillende webinars gegeven aan publieke en private partijen over het stimuleren van de fietscultuur. Een webinar is een snelle en eenvoudige manier om kennis over te dragen.

– In Panama wil de gemeente het fietsen in het centrum verbeteren (2016). In een kennismakingsworkshop hebben wij verschillende thema’s behandeld die aan de fietscultuur bijdragen en besproken welke rollen de betrokken stakeholders kunnen hebben.

– Als cadeau aan de Colombiaanse Nationale mobiliteitsweek 2015 hebben wij een video gemaakt over het  Nederlandse beleid vanuit de landelijke, provinciale en lokale overheid. Klik hier voor deze Spaanstalige video.

– Presentatie op meerdere congressen, zoals het BiziBic 2017 (San Sebastian, Spanje), het Semana Nacional de la Movilidad Sostenible, UN Habitat III (Quito, Ecuador, 2016) en het World Bike Forum 2015. En de internationale media is erg geïnteresseerd. Interviews of verslagen verschenen in El Tiempo, op radiostation “Baires en bici” in Buenos Aires, TeleMedellin, Portafolio en op “Plataform Urbana”.

Meer info over de Dutch Cycling embassy, klik op het logo:

dutch cycling embassy