Plein om te ontmoeten voor de Zeeheldenbuurt

Plein om te ontmoeten voor de Zeeheldenbuurt 2021-08-27T09:57:25+00:00

Project Description

Een plein met voldoende groen waar de buurt kan ontmoeten en spelen; dat was de opgave in de Leidse Zeeheldenbuurt. Hier worden nieuwe woningen gebouwd op de plek waar vroeger een school stond. de naam van het project: ‘t Galjoen. Na een selectieprocedure is het consortium van Woonjewoning, Vink bouw, Gaagaa architecten en URBANOS gekozen. URBANOS is verantwoordelijk voor het ontwerp van het plein en de participatie om het plein tijdelijk en definitief in te richten.

Het ontwerp van het plein is een combinatie van gemeentelijke randvoorwaarden en bewonerswensen. We hebben met bewoners plannen gemaakt tijdens verschillende (online) bewonersavonden en via gesprekken in de buurt. Er is een gezellig plein gemaakt waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren. Er is voldoende vrije ruimte gelaten, zodat kinderen vooral ook hun eigen dingen kunnen doen. In de nabijheid van het plein is een grote speeltuin, dus dit plein was vooral bedoeld voor de direct omwonenden. In het plein is zo veel mogelijk groen gebruikt zodat een aangename plek ontstaat. Er is een uitbundig beplantingsplan gemaakt dat in verschillende seizoenen aantrekkelijk is. Op de randen van de plantenvakken kan in de zon genoten worden van de planten en spelende kinderen. De bestaande historische bomen vormen een oorlogsmonument en zijn geweldig mooi, maar hadden wel als complicerende factor dat onder de bomen geen houten speeltoestellen, groen of natuurlijke ondergrond kon komen. Toch is het gelukt om hier een prettige plek te maken met zitplekken, een groot speeltoestel en klauterstenen.

De definitieve aanleg van het plein is pas na afronding van de bouw van de woningen. We wilden dat bewoners ook tijdens de bouw het overgebleven plein konden gebruiken. We hebben daarom een tijdelijke inrichting ontworpen waar een deel van de toekomstige inrichtingselementen al gebruikt kon worden. Bewoners hadden aangegeven wat ze graag wilden tijdens de bouw en konden o.a. kiezen hoe de bouwhekken zouden worden verfraaid.

 

De eerste avonden met bewoners waren in de buurt zelf. Met de bewoners hebben we plannen gemaakt voor wie het plein zou kunnen zijn, wat iedereen zou willen doen op het plein en hoe alles er uit kan komen te zien. Toen veranderde de situatie door Corona en moesten we andere manieren bedenken om met de bewoners in gesprek te blijven. We hebben ingezet op meer informatie per email, online bijeenkomsten en huis-aan-huis informatie. Op deze manier zijn we tot een ontwerp gekomen voor het plein.

Meer informatie op we website van de gemeente en ‘t Galjoen.


Beeld van Gaaga architecten