Stem voor de fietsburgemeester

Stem voor de fietsburgemeester

Amsterdam zoekt een nieuwe fietsburgemeester en Camila Pinzon is hiervoor genomineerd. Stem dus aub op haar! In de week van 30 oktober kunt u stemmen in het paviljoen van Cyclespace en op donderdagavond 2 november in Circl. Op de website van Cyclespace staat alle informatie en neem je identificatie mee.

Op de site van Cyclespace staat informatie over Camila’s speerpunten en een interview. Hieronder een kopie van haar speerpunten.

Wie is Camila Pinzon?
Ik ben een fietsende Amsterdamse moeder die alles met de fiets doet en hou van Amsterdam om die reden. Ik ben geboren in Colombia waar ik zoals de meeste kinderen van mijn ouders heb leren fietsen. In Colombia studeerde ik architectuur en ging toen als een van de weinige naar de universiteit met de fiets. Vanaf dat moment weet ik dat fietsen het beste vervoersmiddel in de stad is. Ik ben stedenbouwkundige bij URBANOS en vind de fiets het beste middel, door haar simpelheid en gewoonheid, om steden meer menselijke en levendig te maken.

Waarom wil je Fietsburgemeester van Amsterdam worden?
Ik wil Fietsburgemeester worden omdat ik Amsterdam de mooiste en leukste stad vind om te wonen en de fiets heeft hierin een groot aandeel. Ik wil helpen om dit in stand te houden en te verbeteren door mij twee jaar voor mijn drie speerpunten in te zetten. Ik wil ook dat mensen in andere landen van het fietsen kunnen genieten. Ik heb daarom de afgelopen tijd in verschillende Latijns-Amerikaanse en Europese steden conferenties, webinars en workshops gehouden over hoe het fietsen in Nederlandse werkt en hoe zij van onze ervaringen kunnen leren. Ik hoop als burgemeester heel veel bezoekers te verwelkomen in Amsterdam om hen te inspireren om ook in hun steden het fietsen te stimuleren.

Wat zijn je drie speerpunten?

 • Veiligheid voor fietsers: Scooters van het fietspad af.
  Scooters en snorfietsen zijn de grootste ergernis van alle fietsende Amsterdammers. Veel organisaties zijn al jaren bezig om de fietspaden scootervrij te maken. Ik wil deze strijd ondersteunen door een campagne te beginnen waarin iedereen video’s en foto’s kan delen van gevaarlijke situaties die wij allemaal dagelijks meemaken op straat. Als wij met ons allen massaal ervaringen delen en om aandacht schreeuwen, dan moet Den Haag en het nieuwe kabinet wel in actie komen om de scooters snel van het fietspad af te halen.
 • Kinderen en jeugd veilig fietsen in de Amsterdamse drukte.
  Fietspaden worden drukker en ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun fietsende kinderen. Ik wil dat kinderen veiliger door de stad kunnen fietsen, want als kinderen veilig kunnen fietsen, dan geldt dat ook voor ouderen en eigenlijk voor iedereen. Het meerjarenplan fiets van de gemeente heeft al goede plannen die ook voor de veiligheid veel gaan betekenen, zoals een fietsring en de groene routes die de stad in komen. Helaas duurt de aanleg nog jaren en ik wil binnen twee jaar al resultaten zien. Dus stel ik voor om tijdelijke acties te beginnen die in de tussentijd de veiligheid gaan verbeteren. Een vernieuwend Amsterdams Fietsactivisme 10.0 (omdat Amsterdammers al decennia actief strijden voor een beter fietsklimaat in de stad), waarbij Amsterdammers met een blik verf de straat op gaan. Met verf kunnen we tijdelijk belangrijke fietsroutes naar scholen en gevaarlijke kruisingen aanpassen. Op die manier verbetert de veiligheid voor de jeugd die naar school fiets. Door actie te voeren creëren wij bewustwording bij de Amsterdammers dat het beter kan en dat fietsers alle ruimte verdienen om veilig te fietsen.
 • Mensen die nu niet fietsen verleiden om op de fiets te stappen, bijvoorbeeld bepaalde migrantengroepen waar fietsen geen goed imago heeft.
  Bij te veel Amsterdammers is fietsen niet zo populair. Hier wil ik iets aan doen, zodat steeds meer Amsterdammers de fiets pakken voor hun dagelijkse vervoer. Ik stel drie verschillende acties voor:
  – Bij bepaalde jongerengroepen is het imago van de fiets slecht, het wordt gezien als een vervoersmiddel voor sukkels. Ik stel voor om een social media campagne te beginnen waarin lokale helden, zoals een bekende hip-hop zanger of voetballer, hun ervaringen met de fiets delen en het fietsen een cool imago geven.- Er is een tweede groep mensen die niet fietsen omdat zij het niet geleerd hebben of geen fiets hebben. Er zijn al geweldige organisaties in Amsterdam die bijvoorbeeld migranten leren fietsen of fietsen beschikbaar stellen aan asielzoekers Als fietsburgemeester wil ik met deze organisaties in gesprek om van hun ervaringen te leren en hen te ondersteunen met het opschalen van hun initiatieven in andere buurten en bij andere groepen. Op deze manier wordt fietsen voor iedereen mogelijk.- De laatste actie, misschien het minst populair maar wel erg effectief, is het verhogen van de parkeertarieven in stadsdelen waar nu minder wordt gefietst. Fietsen wordt dan ook financieel aantrekkelijker.

Mijn drie speerpunten kunnen alleen gerealiseerd worden door samen te werken met alle partijen die al zoveel voor de fiets in Amsterdam doen en en met alle Amsterdammers. Ik wil de brug zijn tussen de organisaties om de komende twee jaar samen aan mijn speerpunten te werken.

——————————————————————————————————————————

Camila Pinzon is een van de drie Fietsburgemeester Amsterdam finalisten. Samen met Nick Dekker en Katelijne Boerma zal zij tot en met donderdag 2 november actie voeren en deze campagne afsluiten met een pitch in Circl op Zuidas  (Gustav Mahlerplein 1B) om de stemmer te overtuigen.

Stemmen kan alleen fysiek: dit kan op de verkiezingsavond zelf, deze begint om 20:00. Lukt het je niet om er op donderdagavond bij te zijn? Op de dagen ervoor (ma, di, wo) tussen 10:00-16:00 kun je stemmen bij ons op het CycleSpace paviljoen op de Zuidas (Spoorslag 29), of op donderdag 2 november tussen 12:00-13:00 op de Dam! Let op: je moet jezelf identificeren bij het stemmen.

Wil je bij de verkiezingsavond aanwezig zijn? Stuur even een mailtje naar floortje@cyclespace.org, voor woensdag 1 november 18.00

 

2017-11-13T14:47:01+00:00 oktober 28th, 2017|Amsterdam, Inspiratie, Prijsvragen|Reacties uitgeschakeld voor Stem voor de fietsburgemeester