Workshop over donut en circulair economie

Workshop over donut en circulair economie

In de Zaanse week van de Gezonde Economie draaide het ook om de circulaire economie en de donut economie. Hoe communiceer je met buurtbewoners over de circulaire economie? Hoe maak je ze enthousiast om hun talenten in te zetten om hun wijk circulair te maken? We hebben tijdens deze week een workshop georganiseerd over de circulaire economie.

Tijdens de workshop circulaire economie zijn we bij de start begonnen: wat is de circulaire economie. We zochten naar een middel om de circulaire economie heel duidelijk te maken. We kwamen toen uit op iets wat bijna iedereen doet, namelijk Koken. De herkomst en de productie van eten, de ingrediënten, het koken zelf en het afval is een goede basis om de praten over de circulaire economie.

Tijdens de workshop circulaire economie zijn we op 12 april een kookworkshop gaan geven en hebben met een groep kookt en gediscussieerd over waar eten vandaan komt, wat er overblijft en hoe groot de voetafdruk is van eten. We hebben het verschil inzichtelijk gemaakt door twee wraps te maken. Een vegetarische wrap was bijvoorbeeld goedkoper en had een kleinere voetafdruk als een wrap met rundvlees. Iedereen besefte dat al het afval dat overbleef zonde was.

De basis van de circulaire economie was duidelijk. Vervolgens hebben we de deelnemers laten tekenen wat nog meer door de wijk en hun huis stroomt en wat er van overblijft. Als laatste hebben de deelnemers plannen gemaakt om hun talenten in te zetten om een wijk meer circulair te maken.De kookworkshop en discussie leidde tot bewustwording en duidelijkheid over de circulaire economie en de donut economie. De workshop gaf de deelnemers ook een handelingsperspectief om met de circulaire economie aan de slag te gaan.

Zaanse Geluiden maakte een leuk en beeldend verslag van de avond.

De week over de gezonde economie was georganiseerd door Zaanse Geluiden en de gemeente Zaanstad.

De workshop circulair economie en het koken was een vervolg op het ontwerpend onderzoek naar een circulaire wijk. In dit onderzoek was de doelstelling om wijkbewoners te laten profiteren van de circulaire economie.

Update 12 november. De circulaire kookworkshop hebben wij ook gegeven aan de Groen Links fractie en bestuur van Haarlem. Op  de site van Groen Links Haarlem site tref je een kort verslag aan. 

Update: Een verkorte versie van de workshop is ook tijdens een Meet-Up Zuidas tijdens de Week van de Circulaire Economie 2019 in Circl georganiseerd. We konden hier niet koken, maar hebben wel aan de hand van een brunch de circulaire economie besproken. Op de site van Circl tref he meer informatie aan.

 

 

 

 

2020-07-07T10:43:28+00:00 mei 30th, 2018|Inspiratie, Lezing|Reacties uitgeschakeld voor Workshop over donut en circulair economie