Future Green City Collegetour Doe Democratie

Future Green City Collegetour Doe Democratie

Bij de komende Future Green City Collegetour van Stadswerk is Pepijn Verpaalen te gast. Kom langs; luister en stel vragen tijdens het gesprek, doe mee aan de ateliers en krijg de laatste informatie tijdens de workshops. Alvast benieuwd naar het thema van het gesprek, kijk dan in het magazine Future green City. (klik hier).

Update 11/11 Het verslag van de dag staat online in het stadswerkmagazine.

Highlights

  • College tour interview door Katja Keuchenius met Pepijn Verpaalen (URBANOS).
  • Ontwerpatelier waarin deelnemers samen werken aan een concreet ontwerpvraagstuk dat door een gemeente wordt ingebracht.
  • Workshops door BTL advies (Jules Bongers over Placemaking) en Anteagroup (Marijke Embregts en Claire Evers over Augmented reality en Gaming) over het nieuwe samenspel tussen bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheid rondom (het ontwerp en beheer van) de openbare ruimte.

Achtergrond
De ‘Future Green City’, de toekomstbestendige en duurzame stad en openbare ruimte, wordt in de toekomst ontworpen, beheerd én bewoond door studenten van nu. Reden genoeg voor Stadswerk en VHG om voor haar leden sessies rondom relevante Future Green City-thema’s te organiseren die ook toegankelijk zijn voor studenten. Zodat het professioneel werkveld in het heden kan kennismaken met de toetreders van de nabije toekomst. Dat doen we in de Future Green City Collegetour die tussen 20 september en 17 januari 2019 zeven Hogescholen, verspreid over het hele land, aandoet. Thema’s die aan bod komen zijn circulaire economie, klimaatverandering en veiligheid, doe democratie, energietransitie, klimaatadaptatie, vrije tijd versus leefbaarheid en groen en gezondheid.

Programma
13:30-14:30 Collegetour interview door interviewer Katja Keuchenius met Pepijn Verpaalen van URBANOS.
Pepijn Verpaalen heeft als stedenbouwkundige projecten gedraaid voor winkeliersverenigingen, sociale ondernemingen en gemeenten. Voor Verpaalen is de kern van de doe democratie: de kracht van andere partijen benutten. Partijen die vroeger niet betrokken waren bij stedelijke ontwikkeling (ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties) willen dat nu wel zijn! Ze willen de stedelijke omgeving mee veranderen, door financieel en/of met tijd bij te dragen. Zelf en zonder te wijzen naar de gemeente als ze even goede wil hebben getoond. Voor de overheid is het zaak vertrouwen te bieden, niet in de weg te lopen en anderzijds dat wél kritisch te blijven op initiatieven. In het interview komen drie thema’s aan bod: tijdelijke verandering van de openbare ruimte, doe-democratie: naar wie luister je? en hyperreality.
14:30-15:30 Workshopronde. Keuze uit twee workshops.
Jules Bongers (BTL advies) heeft het over verweven van wensen van belanghebbenden in het inrichtingsproces. Het gewenste eindbeeld en kwaliteitsniveau kent een prijs. Wil de belanghebbende in actie komen door ook zelf onderhoud uit te voeren? De deelnemers gaan het samenspel tussen belanghebbenden actief ervaren door te werken aan een inrichtingcasus over Placemaking. Wie spelen een rol? Hoe krijgen alle belangen een plek? En matchen al deze wensen met het gemeentelijk budget voor het toekomstig beheer? Wie kan en wil zelf wat betekenen in het beheer van de publieke ruimte?
Marijke Embregts en Claire Evers (Anteagroup) nemen u in hun workshop mee richting de (nabije) toekomst en instrumenten die nu, en in de toekomst, steeds meer ingezet gaan worden in inrichtingsprocessen: augmented reality, maar ook games.
15:30-15:45 Korte pauze
15:45-16:15 Ontwerpatelier met een concreet ontwerpvraagstuk vanuit een Limburgse gemeente.
16:15-17:00 Afsluitende borrel.

Datum, locatie, kosten
Datum: 30 oktober van 13:30-17:00 uur.
Locatie: Zuyd Hogeschool, Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen.
Kosten: studenten, genodigde opleidingen, gemeentelijke leden van Stadswerk en VHG-leden gratis, overige Stadswerkleden € 35,00, niet leden € 225,00.

Meer informatie?
Hier vindt u alle bijeenkomsten van de Future Green City Collegetour. Wilt u meer informatie over de Future Green City Collegetour, hebt u tips of suggesties of wilt u er een bijdrage aan leveren? Belt of mailt u dan met directeur Maarten Loeffen van Stadswerk: 0318-692721 of maarten.loeffen@stadswerk.nl.

Aanmelden klik hier

 

2018-12-10T14:53:10+00:00 oktober 15th, 2018|Inspiratie, Lezing, Stedelijke ontwikkeling|Reacties uitgeschakeld voor Future Green City Collegetour Doe Democratie