Stedenbouw en economie

Stedenbouw en economie 2017-06-11T21:00:36+00:00

Project Description

Eén van onze thema’s: Hoe zijn stedenbouw en economie met elkaar verbonden? Dat laten we zien in onze projecten, onderwijs en onderzoeken.

Projecten:

– In het project Volksvlijt onderzoeken wij wat de circulaire economie betekent voor de haven van Amsterdam.We maken een ontwerp en maquette die tentoongesteld wordt in de OBA Amsterdam tijdens het EUNL2016.

– De Creating Class draait om de maak en ambachtelijke industrie en hoe wijken en bedrijventerreinen hiermee nieuwe kansen krijgen.

– Voor een winkelbelegger hebben wij een methodologie en pilot gedaan hoe een wijkwinkelcentrum kan inspringen op economische ketens in de wijk en zodoende kan bijdragen aan werkgelegenheid, onderwijs en ondernemerschap.

– Voor de ondernemersvereniging van het Rokin hebben wij door het activeren van de openbare ruimte de straat weer een nieuwe economische impuls te geven.

– Als vervolg op een onderzoek naar de leegstand van kantoor hebben wij voor een onderwijsinstelling kantoorruimte gezocht om te transformeren.

– In de wijk Brukske in Venray hebben wij verschillende scenario’s ontworpen om een openbare ruimte te herinrichten. Eén van de scenario’s was het verbeteren van de wijkeconomie.

– Het Apple-E-centre draaide om het transformeren van een voormalig militair terrein naar een functie en programma dat de lokale toeristische en agrarische industrie kon versterken.

– Voordat wij URBANOS startten hadden wij meegedaan aan een prijsvraag voor een nieuwe Redlight district in Rotterdam. Ook natuurlijk economie en dit leverde ons een nominatie op voor de eindprijs. Grappig detail: de pagina van dit project is onze best bezochte pagina; vooral ‘s nachts.

Onderzoek

– de rol van de wijkmarkt als kans om een kleinschalige wijkeconomie op te zetten en een wijk binnen de stad te positioneren.

– de leegstand van kantoren hebben wij onderzocht door veel stakeholders te bevragen en door een ronde tafel te organiseren.

Onderwijs

Organisatie en begeleiding van een onderwijssemester over The New or Next Economy en hoe Bergen op Zoom na vertrek van een grote fabriek weer economisch aantrekkelijk gemaakt kan worden.

– Organisatie lezingreeksen over stedenbouw en economie op de Academies van Bouwkunst van Tilburg en Amsterdam.